Dolar 34,0819
Euro 38,0678
Altın 2.841,68
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 29°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
29°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 28°C
Pts 29°C

Yaşanacak deprem Mersin’de yıkıcı etkiler bırakacak!

Yaşanacak deprem Mersin’de yıkıcı etkiler bırakacak!
A+
A-

Mersin merkez ilçe Mezitli’de art arda gerçekleşen 2,9 ve 2,7’lik artçı depremler vatandaşı tedirgin etti. Mersin Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Demir, bu küçük ölçeklerde gerçekleşen depremlerin 5,0 ile 5,5 arasında kadar deprem üretecek fay hatlarının olduğuna dikkat çekti ve çevre illerde geçekleşen büyük depremlerin zemin yüzünde Mersin’de yıkıcı etkiler bırakabileceğinin altını çizdi.

“5,5 ŞİDDETİNE KADAR DEPREM ÜRETECEK FAYLAR VAR”

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremlerin ardından 20 Şubat tarihinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerin etkileri hala devam ediyor. Deprem sonrası Mersin’e göç etmek zorunda kalan depremzede vatandaşlar ve Mersin’deki vatandaşlar, olayın şokunu atlatmaya çalışırken Mezitli’de 2,9 ve 2,7 meydana gelen artçı depremlerle yeniden tedirgin oldu. Konuya ilişkin bilgi veren Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, Mersin’in 3. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlattı. Başkan Demir, “Bu depremler hissedilmemesi gereken küçük depremler. Zemin koşulları kötü olduğu için bu dalgaları zemin büyüterek yapılarda 4 gibi hissettiriyor. Bildiğimiz kadarıyla Mersin içinden geçen büyük deprem üretecek bir fay yok” diyerek Mersinde bu küçük ölçekte 5,0-5,5 arasına kadar deprem üretecek birden fazla fay olduğunu ifade etti.

“MERSİN ZEMİN NOKTASINDA ÇOK KÖTÜ”

“Mersin olası bir deprem koşulundan zemin noktasında çok kötü” diyen Demir, “Yani yapılaşmanın olduğu bölge alüvyon dediğimiz; Toros Dağlarının denize paralel olmasıyla ve akarsularının çakıl kum taş dediğimiz kötü malzemeden oluşuyor. Bizim kent merkezi diye tanımladığımız Pozcu’su, Viranşehir’i, Mezitli’si, Davultepesi’ne kadar oluşan kıyı şeridi. Buralar ova olan yerler ve tarım için verimli yerler. Mersin’in bir de şöyle bir dezavantajı var: sadece Mersin içindeki fay hatlarından değil Mersin’in çevresindeki Türkiye’yi etkileyen Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş’in uzantısı olan Orta Anadolu fay hattı, Ölü Deniz dediğimiz Güney’de Arabistan’dan başlayan 1000 km’lik bir fay hattı kuşağının etkisi altında. Doğal olarak bu bölgede yaşanılacak bir deprem Mersin’in kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sebep olacak” dedi ve çevre illerdeki büyük depremlerin zemin yüzünden Mersin için yıkıcı etki bırakabileceğine dikkat çekti.