Dolar 34,0740
Euro 38,0408
Altın 2.836,88
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 29°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
29°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 29°C

“YASA GERİ ÇEKİLSİN!”

“Dezenformasyonla mücadele” adı altında basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren düzenlemeye karşı basın örgütleri ülke genelinde eylem kararı aldı. Yasanın basın ve ifade özgürlüğünü tamamen yok edeceğini vurgulayan Mersinli gazeteciler bir araya gelerek yasanın geri çekilmesi çağrısı yaptı.

“YASA GERİ ÇEKİLSİN!”
A+
A-

Tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de bir araya gelen gazeteciler Sosyal Medya ve Dezenformasyon Yasa Tasarısı’na karşı çıktı. Düzenlemenin basın özgürlüğüne olduğu kadar halkın haber alma özgürlüğüne de ket vuracağına dikkat çeken gazeteciler, “Düzenlemeye deniyor ama basın meslek örgütlerine sorulmadan hazırlanıyor. İçinde gazetecileri koruyacak, haberi koruyacak bir madde bulunmuyor. Tam tersine hapis cezaları, kapatmalar, sansür ve internet medyasına ağır denetimler geliyor” dedi.

“YASAYA KARŞI ÇIKIYORUZ”
Düzenlemenin getireceği sonuçlar üzerinde duran gazeteciler, yaptıkları açıklamada “Gazeteciler olarak sosyal medya ve dezenformasyon yasasına karşı çıkıyoruz. Bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz. Daha fazla baskı, ceza ve kapatma anlamına gelen bu yasanın tekrar görüşülerek sektör temsilcilerinin dahil olacağı görüşmeler sonrasında düzenlenmesini istemekteyiz” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLİK MAHKUM EDİLECEK”
Bu yasa basın ve ifade özgürlüğünü tamamen yok edileceğinin söylendiği açıklamada düzenlemenin getireceği bazı sonuçlar şu şekilde ifade edildi:

“Sadece gazeteciler değil tüm sosyal medya kullanıcıları denetim altına alınacak. Haber kaynağını açıklamayan gazeteciye hapis cezası verilecek. Dezenformasyonla mücadele adı altında, gazetecilik mahkûm edilecek. Hangi haberin “yalan”, hangi haberin “doğru” olduğuna muğlak düzenleme doğrultusunda karar verilecek. Yeni yasa ile internet medyasında çalışan meslektaşlarımız basın kartı alabilecek. Ancak internet haber siteleri Basın İlan Kurumuna bağlanarak, ilan hakkı ve basın kartı verme ya da iptal etme hakkı da bu kuruma verilecek. Bu durum ileride RTÜK gibi yeni bir ceza kurumunun oluşmasına neden olacak.”