Dolar 34,0819
Euro 38,0678
Altın 2.841,68
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 29°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
29°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 28°C
Pts 29°C

KÖYLÜLER LAVANTAYI SEVDİ

KÖYLÜLER LAVANTAYI SEVDİ
A+
A-

Mersin’in Silifke ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin desteği ile lavanta bahçesi oluşturan bir grup köylü, kurdukları kooperatif aracılığı ile ürünlerini satıp öğrencilere burs verdi.

 

Haber Merkezi

 

Yaklaşık 2 bin nüfuslu Çaltıbozkır Köyünün lavanta bahçesi kurarak kooperatifleşme hikayesi, 2018 yılında emekli öğretmen Mehmet Asım Özçalık’ın ‘öğretmenlikte emeklilik olmaz’ şiarı ile köyüne dönüp, Çaltıbozkır Derneğini kurması ile başladı. Kimisi gazeteci kimisi ev hanımı olan diğer üyelerin de katıldığı toplantılarda alınan karar ile lavanta yetiştiriciliği kursuna katılan Özçalık ve arkadaşlarına Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 bin adet lavanta fidesi hibe edildi. İlk etapta bu fideleri yetiştirip başarılı sonuçlar elde eden Çaltırbozkır Derneği üyeleri, bir sonraki aşamada ise Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni kurdu.

 

“5 DÖNÜMLE BAŞLADIĞIMIZ LAVANTA TARLAMIZ 100 DÖNÜME ULAŞTI”

Dikilen 5 bin lavanta fidesiyle önemli bir üretim başarısı sağladıklarını ifade eden Çaltıbozkır Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık, “Bu dikimde çok başarılı olduk, çok verimli oldu. Bu sahaya halkımızın ilgisi arttı. Bu ilgi sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi, bize distilasyon tesisi hediye etti. Bu tesis ile kendi ürettiğimiz ürünleri, çiçekleri, sadece lavanta değil, ardıç, defne, köknar, kekik ve benzeri 10 çeşit ürünün burada buhar sistemiyle, yağ çıkarımını yapıyoruz” dedi.

Sadece Silifke ve Çaltıbozkır yöresinin değil, Gülnar ve Mut çevresinden yapılan bitkisel üretimlerin de kooperatiflerine gelmeye başladığını kaydeden Özçalık, “Onların da yağ çıkarımlarını yapıyoruz. Kooperatif olunca diğer sistemlerden, kişilerden, özel kuruluşlardan daha uygun şekilde hizmet vermeye başladık. İlgi ve alaka giderek artıyor. Başlangıçta 5-10 dönüm civarında bir sahada üretime başlamışken, bugün 100 dönüme ulaşan lavanta sahamız var. 30-40 dönüm civarında kekik sahamız var. Halkımızın da desteği ve ilgisi de giderek artmakta. Bize bu desteği veren Mersin Büyükşehir Belediyesine katkılarından dolayı müteşekkiriz. İlerleyen zamanlarda çok daha ciddi çalışmalarla, çok daha fazla destekler alacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

 

“ELDE ETTİĞİMİZ GELİRLE 8 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE BURS VERİYORUZ”

Çaltıbozkır Köyünde yaşayan herkesin günden güne kendilerine daha fazla destek ve katkı sunduğunu söyleyen Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hatice Gülcan Yüksel ise, 11 çeşit tıbbi ve ıtri bitki üzerine çalıştıklarını kaydetti. Yüksel, Distilasyon ünitesinde 11 çeşit yağ üretiyoruz. Buradan elde ettiğimiz lavanta yağından sabun, kese, kolonya, mum, lokum, oda spreyi yapıyoruz. Gelirimizin bir kısmı ile üniversitede okuyan 8 öğrenciye burs veriyoruz. Eski okullarımızın tadilatını yaptırıyoruz. Bir tanesini müzeye dönüştürdük, bir tanesini kütüphaneye dönüştürdük. 6 okulumuz daha var. Üretime tüm köy halkının dahil olmasını istiyoruz. Özellikle kadınlar, üretim ve etiketleme aşamasında bize yardımcı oluyorlar. Biz bunu ilk başta alternatif tarım olarak düşünmüştük. Çok temiz bir tarım. Az su istiyor, az bakım istiyor. Görseli güzel, turizm açısından çok iyi. Lavanta bahçelerini görmek isteyen yerli ve yabancı, çok sayıda turist ağırlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

ETİKETLER: ,