Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Yağmurlu
Mersin
26°C
Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 30°C

GEÇ OLMADAN DESTEK SAĞLANMALI!

Hayvancılık sektörünün zor zamanlar yaşadığı şu günlerde elektrik, mazot ve yem zamları et üreticisinin belini büktü. Kırmızı et üreticilerinin ellerindeki damızlık hayvanları bile kesime yolladığına dikkat çeken Mersin Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Erdal Pekmez, yüksek girdi maliyetlerine yönelik destek sağlanmadığı takdirde kırmızı et üreticisinin kalmayacağını söyledi.

GEÇ OLMADAN DESTEK SAĞLANMALI!
A+
A-

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili aynı zamanda Mersin Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Erdal Pekmez, et üreticilerinin içinde bulunduğu zorlu şartlara dikkat çekti. Mersin’de yüksek girdi maliyetleri nedeniyle kırmızı et üreticilerinin ellerindeki damızlık hayvanlarını bile kesime göndererek üretimden çekildiğini ifade eden Pekmez “Elektrik maliyetlerimiz 2 ayda yüzde 100, mazot maliyetlerimiz ise yüzde 110 oranında arttı. Kilogram fiyatı 4.5 TL’ye yükselen yem ile mevcut piyasa koşullarında üretim yapmanın bir imkanı kalmadı” dedi.

“KESİM SAYIMIZIN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ”
Mersin’de hayvan popülasyonunda önceki yıllara göre düşüş olduğunu vurgulayan Başkan Erdal Pekmez, 2022 yılında kesim sayısında da düşüş beklediklerini söyledi. Üreticinin ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kaldığını belirten Pekmez,  “Şuanda kırmızı et üretimi için Mersin’de kayıtlı hayvan popülasyonunda bir önceki yıla oranla en az yüzde 60 azalma var.  Kentimizde özellikle dana popülasyonu yok denecek seviyeye indi. Düve ve koyun cinslerinde de hızlı bir düşüş var. Kırmızı et üretim maliyetlerimiz kilogram başı en az 100 – 110 TL olmasına rağmen Et ve Süt Kurumu’nun piyasa satış fiyatını 92 TL olarak belirlemesi de üreticilerimizin ürünlerini maliyetin altında satmasına neden oluyor. Kasaplarda kırmızı et şuanda 130 ile 150 TL arasında satılıyor. Ellerindeki yavru hayvanlarını büyüten birçok işletme kesimden sonra sektörden çekiliyor. 2013 yılında toplam 13 bin 500 hayvan kesime giderken, 2021’de bu oran 3 bin 500’e kadar düştü. 2022’deki kesim sayımızın da düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİLERE MALİYETLERDEN SONRA 2’NCİ DARBE”
Geç olmadan yüksek girdi maliyetleri ile ilgili üreticilere destek sağlanması gerektiğini söyleyen Pekmez, fiyatların piyasa koşullarına göre düzenlenmesi ve yem fiyatlarının kontrol altına alınmasını beklediklerini dile getirdi. Et üreticilerinin içinde bulunduğu zor şartların kasap esnafını da etkilediğinin altını çizen Pekmez, şunları söyledi:

“Devlet kurumlarının yerel üreticilerden de alımı bırakması üreticilerimize maliyetlerden sonra 2’inci darbeyi indirdi. Bu nedenle büyük üreticilerimiz kapasitelerini yüzde 100 oranında azalttı. Eğer üreticilerimizin yüksek girdi maliyetleriyle ilgili gerekli önlemler alınmazsa küçük aile işletmeleri sektörden kopmaya devam edecek. Yıllık kesim sayımız iki haneli rakamlara düşecek. Geç olmadan üreticilerimize maliyet kalemlerine yönelik yeni destekler sağlanmasını Et Süt Kurumu’nun karkas et fiyatlarını piyasa koşullarına göre güncellemesini ve yem fiyatlarının kontrol altına alınmasını bekliyoruz. Aksi halde Türkiye genelinde Mersin’de kırmızı et üreticisi kalmayacak. Bu durum kasap esnafımıza yansıyacak.”

ETİKETLER: