Dolar 34,1102
Euro 38,1176
Altın 2.872,83
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 27°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ: “GEÇİNEMİYORUZ!”

Açlık sınırı asgari ücreti geçti. Mersin’de asgari ücretin altında çalışmak zorunda olan onlarca kişi, günü zararla kapatan esnaf ve emekliler temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk yaşıyor.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ: “GEÇİNEMİYORUZ!”
A+
A-

BİSAM’ın açıkladığı 4 bin 330 lira olan açlık sınırı asgari ücreti geçti. Temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanan emekli ve asgari ücretlinin aldığı maaşlar ise zamlar karşısında eridi!

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Şubat ayı açlık yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin 4 kişilik bir aileye maliyeti 4 bin 330 lira olarak tespit edildi. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı ise 14 bin 978 liraya ulaştı.

“GELECEKLE İLGİLİ KAYGILIYIZ!”
Tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de vatandaş ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yapıyor. Temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan vatandaş acilen bu duruma bir çözüm getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Gelecekle ilgili kaygılı olduğunu ve emekli maaşı ile geçindiğini dile getiren Ahmet Pehlivan, “Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Emekli maaşlarımız zamlar karşısında eridi. Alım gücü yok ve ne olacak bilmiyorum. Gelecekle ilgili kaygılıyız. Hükümet buna acilen bir çözüm düşünmeli” dedi.

Ticari taksi şoförlüğü yapan Yusuf Doğan,  geçinmenin her geçen gün zorlaştığını söyledi.  Doğan, ”Evliyim ve bir çocuğum var. Gelen zamlardan dolayı geçinmek çok zorlaştı. Yevmiyemiz giderlerimizi karşılamıyor. Örneğin elektrik faturam bin 400 lira geldi. Elektrik ve sudan tutun da gıda ürünlerinde art arda zamlar yapıldı. Her geçen gün geçinmek daha da zorlaşıyor” diye konuştu.

Zeliha Uç, ise “10 yaşında bir oğlum var. Sabah 8 öğlen 11 saatleri arasında çalışıyorum. Bin lira ücret alıyorum,  bu da bana yetmiyor. Yarı zamanlı çalışmak zorundayım, çünkü aynı zamanda oğluma bakmam gerekiyor. Temel gıda ihtiyaçlarımı bile karşılayamıyorum, aldığım maaş faturalara gidiyor” şeklinde konuştu.

 

ETİKETLER: