Dolar 34,1120
Euro 38,0495
Altın 2.863,59
BİST 9.916,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 27°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 29°C
Sal 29°C

ÖNCE PANDEMİ, SONRA ZAMLAR VURDU!

Pandemi döneminde yaklaşık 2 yıl boyunca kapalı kalan kahvehaneleri bu kez de zamlar vurdu. Vatandaş dışarıda içtiği bir bardak çayın bile hesabını yapmak zorunda kalırken kahvehane esnafı da çay, kahve ve şeker zamlarından sonra kara kara düşünmeye başladı.

ÖNCE PANDEMİ, SONRA ZAMLAR VURDU!
A+
A-

Mersin’de kahvehane esnafı çaya yüzde 43, kahveye yüzde 21 ve şekere yüzde 20 oranında gelen zamlardan sonra iş yapamaz duruma geldi. Yüksek enflasyonla birlikte temel gıda ihtiyaçları olmak üzere her kalem ürüne getirilen yüksek zamlardan sonra vatandaşın alım gücü gün geçtikçe düşerken kahvehane esnafı da nasıl ayakta kalacağının hesabını yapmaya başladı.

PANDEMİNİN YARALARI SARILAMADI
Pandemi sürecinde 2 yıl boyunca kapalı kalan ve kredilerle işletmelerini ayakta tutmaya çalışan kahvehane esnafı pandeminin yaralarını henüz saramamışken şimdi de ekonomik krizle baş etmeye çalışıyor. Çaya yüzde 43, kahveye yüzde 21 ve şekere yüzde 20 oranında getirilen zamlardan sonra zaten satış yapamayan esnaf, içinde bulunduğu duruma bir çözüm yolu arıyor.

“GÜNDE SATILAN 300 ÇAY 100’E DÜŞTÜ”
Yaklaşık 15 yıldır kahvehane işleten Hüseyin Çevik, çoğu zaman günü zararla kapattığını söyledi. Elektrik, tüp, çay, kahve ve şeker zamlarından sonra giderlerinin arttığını ve gelirlerinin düştüğünü dile getiren Çevik,” Daha önce günde 300 çay satarken şimdi bu sayı 100’e indi. Haliyle insanlar da geçinemediği için içeceği çayın ve kahvenin hesabını yapmak zorunda kalıyor. Çay 2 liraydı,3 lira oldu, 5 lira da olsa değişen bir şey olmayacak. Gider fazla olunca işlerimizi yürütmekte zorluk yaşıyoruz” dedi.

ÇAY DA LÜKS OLDU!
Mersin’de çay fiyatları işletmenin konumuna göre farklılık gösteriyor. Sahil bandında 15-20 lirayı bulan 1 bardak çay fiyatı şehrin iç kesimlerinde ve AVM’lerde ortalama 10 liradan satılıyor. Emeklilerin sıklıkla tercih ettikleri kahvehanelerde ise çay 3 liradan satılmasına rağmen yine de alıcı bulamıyor.