Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 30°C

ECZANELER KAPANMA EŞİĞİNDE!

Euro 17 lirayı aştı. En son 2009 yılında güncellenen ve Euro kuruna göre belirlenen İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki rakamlar yüksek enflasyon karşısında eridi. Mersin’de Mart ayında yapılan istatistiklere göre eczacıların yüzde 70’i ayakta kalmak için kredi kullanırken, İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yeni bir düzenlenme yapılmazsa birçok eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

ECZANELER KAPANMA EŞİĞİNDE!
A+
A-

13 yıldır güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin günümüz şartlarına göre düzenlenmesi gerektiğine bir kez daha dikkat çeken Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, aksi halde eczanelerin tek tek kapanacağını söyledi.

 “ECZACININ MASRAFI ARTTI KARLILIĞI AYNI KALDI”
Son 2 yılda asgari ücret, elektrik masrafları gibi her kalem ürüne zam geldiğini söyleyen Başkan Sağır, “Bana herhangi bir emtia söyleyin ki 13 yılki fiyatıyla bugünkü fiyatı aynı olsun. Böyle bir şey sadece ilaçta var. Masraflar yüzde 100 artmışken eczacının karlılığı ise 2009 seviyesinde kaldı. Ciro yaptığımız kalemlerdeki karlılığımız yüzde 12. Ortalama bir eczanenin gideri ise yüzde 15’lerde. Kısacası eczacı bu ürünleri sattığında yüzde 3 zarar ediyor” dedi.

“EURO 8 KART ARTTI, RAKAMLAR DEĞİŞMEDİ”
İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ilaçların piyasada bulunamamasından üreticinin üretememesine ve eczacılar ile dağıtım kanallarının kar elde edememesine kadar her şeyi bağlayan bir kararname olduğunu vurgulayan Sağır, “2009 yılında Euro 2 lira 12 kuruştu bugün Euro 17 seviyelerine geldi. Yani Euro 8 kat arttı, İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki rakamlar olduğu gibi kaldı.  Bu eczacının 8 kat küçüldüğü anlamına geliyor. O yüzden İlaç Fiyat Kararnamesi’nin bir an önce düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ECZACILARIN YÜZDE 70’İ DÜZENLİ KREDİ KULLANIYOR”
Mart ayındaki istatistiklere göre Mersin’deki eczacıların yüzde 70’inin düzenli kredi kullandığından söz eden Sağır, “Bu bahsettiğim rakam Mart ayı rakamı, eczanelerini kredi ile ayakta tutmaya çalışıyorlar. Nisan ve Mayıs ayında bu rakamların daha çok arttığını düşünüyorum. Eczacı zaten eczanesini çeviremezken, bir yandan da aldığı kredilerin faiz borcuna girdiğinden daha fazla eksiye düşüyor. Bu yük belli bir zaman sonra taşınamayacak hale gelecek ve eczaneler kapanma eşiğine gelecekler” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: