Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 30°C

EV TAŞIMA İŞÇİLERİ KAZANDI!

Mersin’de ev taşımacılığı yapan işçiler, yüksek enflasyonla birlikte artan hayat pahalılığı karşısında ücretlerine zam yapılması talebiyle hafta sonu iş bıraktı. 70 firmada sigortasız olarak çalışan işçiler dayanışma ve kararlılıklarıyla haklarına kavuştu.

EV TAŞIMA İŞÇİLERİ KAZANDI!
A+
A-

Evden eve taşımanın yüzde 80’ini yapan çoğunluğu Kurdali Mahallesi’nde oturan işçiler 28 Mayıs’ta iş durdurdu. 70 firmada sigortasız olarak çalışan işçiler, düşük ücrete karşı bir araya geldi. Güvencesiz İşçiler Derneği (GİŞDER) Başkanı Abdulselam Kutlu ve Umut-Sen de eyleme destek verdi. İşçiler, beş kişilik bir ekibe nakliyat şirketi tarafından bin 250 TL verilmesini güvenceye alan protokolün uygulanmasını istedi. Talebin karşılanması için GİŞDER tarafından oluşturan heyet, firma yetkileriyle görüştü. Görüşmeler sonunda kazanan taraf taşıma işçileri oldu.

HAKLARINI GERİ ALDILAR
Hafta sonu haklarını geri almak için iş bırakan taşıma işçileri,  yaklaşık 70 firma işvereniyle, 3 ay önce çalışma şartlarına dair yapılan; 1 aydan sonra uygulanmayan protokol üzerine görüştü.

Yapılan açıklamaya göre; “Şehiriçi ve şehirlerarası evden eve nakliyatta Star, Doğanay, Ayyıldız, İçel, Esin gibi daha büyük şirketlerin, bu pazarı, taşıma imkanları kısıtlı olan, asansörlü taşımacılık yapamayan daha küçük firmalar aracılığıyla düşürmesi sonucunda şirketlerin çalışanları daha az ücrete çalıştırılmaya ikna ediliyordu. Protokole göre beş kişilik bir ekibe nakliyat şirketince yapılacak ödeme 1250 TL olması gerekirken ilk aydan sonra işçilere 1000 TL ödeme yapılarak protokol devre dışı bırakılınca işçiler işi durdurmaya karar verdi. 3 ay önce imzaladıkları protokolün ilk aydan sonra uygulanmaması sonucu direnişe geçen işçiler haklarını geri aldı.”

 

ETİKETLER: