Dolar 34,0760
Euro 38,0738
Altın 2.841,16
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 29°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
29°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 28°C
Pts 29°C

“ÜRÜN BULAMAMA ENDİŞESİ YAŞIYORUZ”

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektöründe artan maliyet artışını değerlendirerek “Artan maliyetlerin yanı sıra, ürün bulamama endişesi yaşıyoruz” dedi.

“ÜRÜN BULAMAMA ENDİŞESİ YAŞIYORUZ”
A+
A-

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP ) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektöründeki artan girdi maliyetlerini değerlendirdi.  İnşaat sektöründe son yıllardaki zamlara dikkat çeken Ekinci, “İnşaat sektörümüz son yıllarda yapım işlerinin temel girdileri olan özellikle demir, çimento ve alüminyum, cam fiyatlarında beklenmeyen fiyat artışlarıyla karşı karşıyadır” dedi.

“DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞLA TEDARİK SORUNU OLUŞTU”
Zamlarla ilgili tabloyu değerlendiren Ekinci, “Mart 2021’de 5 bin 500 TL olan inşaat demirinin tonu, Mart 2022’de yüzde 190 oranında artarak 16 bin TL’ye yükseldi. 2021 yılı mart ayı ve 2022 yılı mart ayı arasında; çimentonun tonu 250 liradan yüzde 300 artarak 1000 liraya, betonun metreküpü 220 liradan yüzde 300 artışla 800 liraya, alüminyumun kilosu 35 liradan yüzde 171 artışla 95 liraya ve düz camın metrekaresi 90 liradan yüzde 222 artışla 290 liraya çıktı. Öte yandan, Döviz kurlarındaki yükseliş ile beraber yerli üreticiler ürünlerin iç piyasaya vermek yerine ihraç etmeyi tercih etmiş, bu durum da yerli inşaat firmalarında tedarik sorununu oluşturmuştur” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN ALINAN ÜRÜNÜ YARIN AYNI FİYATA BULAMIYORUZ”
İnşaat sektöründeki firmaların maliyet artışlarından ve tedarik sorunundan zarar gördüğünden söz eden Ekinci, biten malzemelerin yenisini bulmak konusunda endişe duyduklarını ifade etti.  Bugün alınan bir ürünün ertesi gün aynı fiyata bulunmadığını aktaran Ekinci, “Şuan malzeme bulabilen müteahhitlerimiz işlerinin devam ettirebilmek adına peşin para vererek bulabildiği malzemeyi sahasına indirmektedir. Ancak buna bir stok yapma psikolojisi diyemeyiz, çünkü ortada daha çok biten malzemenin yerine yenisini bulamama durumu yaşanmaktadır ve biz bu endişe ile projelerimizi sürdürmeye çalışmaktayız. Bugün aldığımız fiyata yarın aynı ürünü aynı fiyata bulamıyoruz ama öte yandan ürünü de bulamıyoruz. Bu konuda yaşanan mağduriyetleri sahalarımızda yakından görmekteyiz. Aynı ürünün bulanamaması demek projenin planlanan şekilde ilerlememesi, teslim edilememesi demektir. Fiyat artışlarıyla ciddi sıkıntılar yaşayan sektör temsilcilerimiz bir de ürün bulamama sıkıntısı nedeniyle sorun yaşamamak adına bulabildiği malzemeleri alarak işlerini sürdürmeye çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

ETİKETLER: