Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 27°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
27°C
Parçalı Bulutlu
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 30°C
Per 30°C

Üreticiye, yerli ve milli arpa tohumu dağıtıldı

Üreticiye, yerli ve milli  arpa tohumu dağıtıldı
A+
A-

Mersin’in Tarsus ilçesinde ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumları Projesi’ kapsamında 153 üreticiye 55 bin 700 kilo yerli ve milli arpa tohumu dağıtıldı.

 

GİZEM EKİCİ

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 70’i finanse edilen ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Dağıtılması Projesi’ kapsamında, yerli ve milli tohumların yaygınlaştırılması ve atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Tarsus’ta törenle çitçilere, arpa tohumu dağıtıldı.

255 Sayılı Tarsus Tarım Kredi Kooperatifi’nde Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan ve İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı’nın konuşmaları ile devam etti.

 

TARIM STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Programda konuşma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, tarımın ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğunun bilindiğini söyleyerek, “İlimizde özellikle bitkisel üretim ön planda. Bununla birlikte tarımsal üretimle ilgili hemen hemen her üründe İlimizde bir üretim faaliyeti var. Bugün Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün ülke genelinde başlatmış olduğu, Mersin olarak da İl Tarım Orman Müdürlüğümüz vasıtasıyla çiftçilerimizle, odalarımızla iş birliği içerisinde yürütmekte olduğumuz bir proje vesilesiyle bir aradayız. Projenin adı ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Dağıtılması Projesi’.

 

“ANADOLU, DÜNYANIN EN ÖNEMLİ GEN MERKEZLERİNDEN BİRİSİ”

Verimli/bereketli Hilal, yazları sıcak ve kurak, kışları yağmurlu geçen Akdeniz ikliminin hakim olduğu coğrafya kastedilir. Bu coğrafya Anadolumuzu da büyük ölçüde içine alan bir alanı kapsar. Türkiyemiz, Anadolumuz, dünyanın en önemli gen merkezlerinden birisidir. Bu bağlamda dünyada ilk buğday ve arpanın ekildiği topraklar üzerindeyiz. Buğday ve arpa, malumunuz en temel hububat ürünlerinden ikisi ve Türkiye’mizin aşağı yukarı bütün illerinde ekilir, hasadı yapılır. İlimizde de her ne kadar diğer tarımsal üretim faaliyetleri ön planda ise de bu alanda da çalışmaların daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi adına bu projeleri hayata geçiriyoruz. Bir kere daha altını çizmek isteriz. Bu projede temel amaçlardan birisi mevcut tarım arazilerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak. Varsa atıl kalmış ama tarıma müsait arazilerin tarımsal üretime kavuşturulmasını sağlamak ve en önemli amaçlardan birisi de yerli ve milli tohum üretiminin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak. Ben bu vesileyle yerli ve milli tohum konusundaki çalışmalarından dolayı Hasan Ay hocamıza teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmalar gerçekten stratejik bir öneme haiz. Çünkü tarım, dünya durdukça, insanlık var oldukça hayatımızın içinde olacak ve olması gereken bir sektör. Çünkü insanoğlunun ve bütün canlıların beslenme ihtiyacı var. Nitekim arpa, hayvancılık sektöründe çok önemli bir ürün. Dolayısıyla biz tohumda ne kadar kendimize ait yerli, milli ürünlere sahip olursak bu konuda elimiz daha güçlü olacaktır.

Tabii bunu Hasan Hocamız gibi değerli bilim insanlarıyla, üniversitelerimizle, enstitülerimizle birlikte iş birliği halinde laboratuvardaki çalışmaları sahaya yansıtmak suretiyle ve süreci birebir hem kamu kurumlarımız, kamu adına il, ilçe, tarım orman müdürlüklerimiz, mühendislerimiz, hasılı hepimiz yakın takipçisi olmak durumundayız.

 

TARIM BAKANLIĞINDAN BÜYÜK DESTEK

İşte bugün bu etkinliğimiz de bunun bir parçası. Üç milyonluk bir proje. Bunun 2 milyon 250 bin TL’si yani %75’i Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, kalan 750 bin TL’si çiftçilerimiz tarafından karşılanıyor. Bu ve benzeri projeler çiftçilerimizin iş birliği ve istekliliği olmasa hayata geçirilemez. Tarımsal üretimin odağında; eli nasırlı, alnı terli çiftçilerimiz var. Çiftçilerimizle gurur duyuyoruz. Burada temsilen değerli çiftçi hemşehrilerimiz var. Sizlerin şahsında tüm çiftçilerimizi şükranla selamlıyorum. Her zaman olduğu gibi bundan sonra da devletimiz adına sizlerin yanınızda olduğumuzu ve olacağımızı da belirtmek istiyorum. Yaklaşık iki ay önce Tarım ve Orman Bakanımız İlimizi teşrif etmişlerdi. Sektör toplantısında, Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye, destek ve talimatları doğrultusunda başlatılacak yeni projeleri bizlere açıkladılar. Destek başlıkları hem sadeleştirilerek hem kapsamı daha da genişletilerek çiftçilerimizle buluşturulacak. İl genelinde 140 binin üzerinde ziraat odalarına kayıtlı çiftçimiz, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 40 bin aktif çiftçimiz var. Önemli bir potansiyel, önemli bir güç. Bereketli topraklar, Çukurova, Mersin, bu verimli toprakları inşallah bundan sonra da el birliğiyle, iş birliğiyle en iyi şekilde ekecek, dikecek ve bugün olduğu gibi bir yandan yeni ekimler, yeni hasatlarla ekonomiye katkı sağlayacağız. Mersin olarak gayrisafi milli hasılaya bütün çiftçilerimizin ve üreticilerimizin katkılarıyla 2021 yılında 20 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlamışız. Valiliğimizin himayesinde ilimiz genelinde, ‘Çiftçimiz Nerede? Biz de Orada’ sloganıyla bir proje başlatıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da siz neredeyseniz biz de orada olacağız.

Başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, ilgili bütün mesai arkadaşlarımıza, Tarım Kredi Kooperatifimize, İlçe Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Ve bir kere daha siz kıymetli çiftçilerimize, emektarlarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Projemizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Vali Ali Hamza Pehlivan, ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Dağıtılması Projesi’ kapsamında çiftçilere arpa tohumu dağıttı.

Vali Pehlivan program vesilesiyle muhtarlar ve çiftçilerle bir araya gelerek sohbet etti, hasbihalde bulundu.

Toplu fotoğraf çekiminin akabinde Vali Pehlivan, beraberindeki heyet ile birlikte Tarsus Tarım Kredi Kooperatifi toplantı salonunda bir görüşme gerçekleştirdi.

 

11 BİN 800 DEKAR ALANDA ARPA EKİMİ YAPILACAK

Türkiye, dünyanın önemli gen merkezlerinden birisi olup dünyada ilk kez buğday ve arpa tarımının yapıldığı kabul edilen ‘Verimli Hilal Bölgesi’nin içinde bulunmakta. Ülkemiz arpa tarımı için uygun ekolojik koşullara sahip olup hemen her bölgemizde arpa yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizin tüm ilçelerinde arpa üretimi yapılmakta.

2022 yılında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında yerli ve milli tohumlarımızın yaygınlaştırılması ve atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ‘Verimli Hilal Bölgesinde Yerli ve Milli Arpa Tohumlarımızın Dağıtılması’ Projesi hazırlandı.

İl genelinde yürütülen projenin 2 milyon 250 bin TL (%75) bakanlık katkısı, 750 bin TL (%25) çiftçi katkısı olmak üzere toplam bütçesi 3 milyon  TL’dir. Proje kapsamında 166 ton lord arpa çeşidi, 70 ton ay arpa çeşidi olmak üzere 11 bin 800 dekar alanda arpa ekimi yapılacak.

Yürütülen bu proje ile yeni geliştirilen yerli ve milli arpa tohumlarının bütün ilçelerdeki üreticilere dağıtımı yapılarak kent çiftçisinin girdi maliyetinin azaltılması, hayvan yetiştiriciliğinde yem üretimine katkı sağlanması ve birim alandan daha fazla verim elde edilmesi amaçlanıyor.