Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 26°C
Yağmurlu
Mersin
26°C
Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 30°C

Yeni asgari ücrete yüzde 80 zam beklentisi!

Yeni asgari ücrete yüzde 80 zam beklentisi!
A+
A-

Yeni asgari ücret zammı ile ilgili tahminler gelmeye davam ediyor. Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, “Asgari ücrete en az yüzde 80 zam gelecek” dedi. Asgari ücrete en son geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 30 oranında bir zam gelmiş ve 5.500 TL’ye yükselmişti. Oğuz’un yanı sıra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) de benzer bir rakamı işaret etti.

Haber Merkezi

Asgari ücrete yeni zam konusu milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Aralık ayında asgari ücrete yapılması beklenen yeni zam oranı ile ilgili tahminlere bir yenisi daha eklendi. Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, “Asgari ücrete en az yüzde 80 zam gelecek” başlıklı bugünkü köşe yazısında, 2023 asgari ücret zammına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türk-İş ise ”Ankara’da asgari ücret alan bekar bir çalışanın, aylık yaşama maliyetini karşılayabilmesi için 3970 TL daha bulması gerekiyor” açıklamasını yaptı. Peki, herkesin merakla beklediği 2023 asgari ücret zammı ne kadar olacak? En düşük maaş kaç TL olacak?

 

Yüzde 80 zam beklentisi!

Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, bugünkü köşe yazısında “Asgari ücrete en az yüzde 80 zam gelecek” başlığıyla asgari ücret zammına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Oğuz, şu ifadelere yer verdi:

Seçim ekonomisi sürecinde asgari ücrete %80 ve üzeri oranda zam gelmesi sürpriz olmaz. Zira hükümetin önünde bir sandık var ve ücretlerdeki erozyonun toplumda yarattığı olumsuzluklar ortada… Bu ölçüt, sadece asgari ücret için değil, tabanfiyat, katsayı, kamu işçileri toplu sözleşme zammı, emekli maaşları, öğrenci kredileri ve benzeri tüm sosyal alanlarda geçerli olabilecek. Hal böyle iken üretim yaya kalacak fakat para yağmuru sebebiyle enflasyon vites büyütecek. Kısaca asgari ücretten girecek ve enflasyondan çıkacağız seçim ekonomisinde… Sonuç mu; elbette seçimin ardından zam fırtınası…”

 

Türk-İş’ten asgari ücret zammı açıklaması

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının eylülde bir önceki aya göre yüzde 5,57 arttığını ve açlık sınırının 7.245 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

Türk-İş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “TL değer kaybediyor, fiyatlar doludizgin artıyor, alım gücü hızla düşüyor. Sabit gelirliler dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenebilmekten bile yoksunluk duyuyorlar. Talepten maliyete ve beklentilere kadar enflasyonun her türlüsü tüm varlık, mal ve hizmet fiyatlarını bozarken, bu geçici yoksunluk ön görülebilir gelecekte kalıcı yoksulluk haline dönüşme tehlikesi barındırıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın beklentileri çıpalayamadığı bir ortamda enflasyon beklentisi gerçekleşen enflasyonla şekilleniyor. Bu da kendi kendini besleyen bir enflasyonist atmosfer yaratıyor. Ankara’da asgari ücret alan bekâr bir çalışanın, aylık yaşama maliyetini karşılayabilmesi için 3970 TL daha bulması gerekiyor.”

 

Asgari ücret ne kadar olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yapılacak olan 2023 zammı konusunda, “Önümüzdeki Aralık ayında yeni asgari ücreti değerlendireceğiz. Enflasyonun tahribatını değerlendirerek kararımızı açıklayacağız. 3600 düzenlemesiyle yaklaşık 6 milyon çalışanın hayatlarını düzenleyecek ciddi bir reforma imza attık.” açıklamasında bulunmuştu.

 

En düşük asgari ücret kaç tl olacak?

Yıl sonu enflasyon oranının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)’nin beklentisi doğrultusunda gerçekleşmesi halinde yeni asgari ücretin 7 bin 500 TL civarında olması ve en düşük asgari ücretin artışı ile orantılı olarak en düşük maaşın da artması bekleniyor. Oğuz’un yazısında kaleme aldığı gibi asgari ücrete yüzde 80 oranında bir zam yapılması durumunda ise en düşük maaş 9900 TL olacak.

ETİKETLER: ,